Główna | Oferta | Aktualności | Prasa o nas | Kontakt



Pierożek z polenty ze ślimakami, ricottą i wątróbką gęsią. [przepis z konkursu]

Autorzy: Dariusz Siciarz i Marek Dudziak z hotelu Litwor z Zakopanego
uczestnicy eliminacji w Zakopanem


Składniki:
ślimaki konserwowe
jajka 3 szt.
mąka 300 g
polenta 60 g
seler 100 g
marchewka 100 g
wątróbka gęsia 120 g
ser ricotta 50 g
białe wino 150 ml
pomidory 200 g
rydze 100 g
bakłażan 1 szt.
śmietana 30% 100 g
masło
czosnek
parmezan


Sposób przygotowania:
Z mąki, dwóch żółtek, 1 jaj i polenty wyrabiamy ciasto. Podsmażamy
marchewkę, seler i czosnek. Dodajemy ślimaki i pomidory. Z ciasta wycinamy
trójkąty, układamy wątróbkę, farsz ślimakowy i ser. Zlepiamy pierożki
i pieczemy 10 minut. Rydze smażymy na maśle z czosnkiem i cebulą, z upieczonego
bakłażana robimy mus z dodatkiem śmietany. Z białego wina i pomidorów
przygotowujemy sos.

[wróć do przepisów]

Copyright: 2004 Piotr Burda & Ślimaki PL
Wszystkie prawa zastrzeżone, kopiowanie całości, części serwisu, bez zgody redakcji zabronione