Główna | Oferta | Aktualności | Prasa o nas | Kontakt



Niespodzianka ze ślimaków i marynowanych grzybków [przepis z konkursu]

Autorzy: Paweł Twardosz i Mariusz Glac z restauracji "Pod Różą" z Krakowa
zdobywcy II miejsca w eliminacjach w Zakopanem


Składniki:
ciasto francuskie 40 dkg
ślimaki 48 szt.
pistacje 10 dkg
szczypiorek 1 pęczek
jajko 1 szt.
oliwa z oliwek 100 ml
ocet balsamiczny 50 ml
ocet z białego wina 50 ml
grzybki marynowane 40 dkg
duża cebula 1 szt.
tarta grana padano 7 łyżek
zielona pietruszka 1 pęczek
cytryny 2 szt.
mascarpone 60 dkg
śmietanka 30% 100 ml
pomidory 3 szt.
sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Z ciasta francuskiego wyciąć po 3 dyski na porcję o różnej średnicy. Ślimaki
sparzyć, wystudzić, dodać oliwę z oliwek, ocet winny, pokrojony szczypiorek,
sól i pieprz, pistacje sparzyć, obrać i drobno pokroić. Mascarpone wymieszać
z posiekanym czosnkiem, pistacjami, tartą graną, sokiem z cytryny i śmietanką.
Doprawić do smaku. Grzybki marynowane pokroić, dodać cebulę pokrojoną
w kostkę, posiekaną natkę pietruszki, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny,
sól i pieprz, pomidory sparzyć i sporządzić konkase.

Wydawanie:

Dyski przekładać na przemian z musem mascarpone, wokół którego układamy
ślimaki. Taką piramidkę posypujemy pistacjami, na około rozkładamy sałatkę
z grzybków. Dekorujemy konkase i gałązkami szczypiorku.

[wróć do przepisów]

Copyright: 2004 Piotr Burda & Ślimaki PL
Wszystkie prawa zastrzeżone, kopiowanie całości, części serwisu, bez zgody redakcji zabronione