Główna | Oferta | Aktualności | Prasa o nas | Kontakt



Szaszłyk z branzino i ślimaków na sosie pietruszkowym. [przepis z konkursu]

Autorzy: Paweł Twardosz i Mariusz Glac z restauracji "Pod Różą" z Krakowa
zdobywcy II miejsca w eliminacjach w Zakopanem


Składniki:
filety z branzino 9 szt.
ślimaki konserwowe 60 szt.
marchewki 3 szt.
cukinie 3 szt.
pomidory 3 szt.
czosnek 4 ząbki
natka pietruszki 4 pęczki
masło 2 kostki
białe wytrawne wino 1 butelka
oliwa z oliwek 250 ml
cebula 2 szt.
olej do smażenia 250 ml
śmietanka 30% 1 l
szałwia i tymianek 1 gałązka
sól i pierz


Sposób przygotowania:

Filety z branzino przeciąć wzdłuż i doprawić. Marchewkę i cukinię pokroić
cienko na maszynie wzdłuż i zblanszować. Ślimaki podsmażyć na oliwie z
czosnkiem, podlać winem, odparować, dodać masło, sól i pieprz. Na plasterek
cukini położyć plasterek marchwi, filet, 2 ślimaki i zwinąć. Nabijać na
patyki szaszłykowe po trzy sztuki. Gotować na parze 5 minut (woda z dodatkiem
ziół)

Sos:

Cebulę podsmażyć na maśle, zalać winem i odparować. Dodać śmietankę
i wyredukować do połowy objętości. Zblanszować natkę pietruszki, dodać
do sosu z dodatkiem masła i zmiksować. Doprawić do smaku i w razie konieczności
przetrzeć przez sito. Resztę ślimaków pokroić w kostkę i podsmażyć na
oliwie z czosnkiem, podlać winem, odparować, zagęścić masłem, dodać zieloną
pietruszkę i konkase, doprawić do smaku.

Wydawanie:

Na talerz wylać sos pietrzuszkowy, położyć na nim szaszłyka
i w około rozłożyć rogou ze ślimaków. Udekorować zieloną pietruszką.

[wróć do przepisów]

Copyright: 2004 Piotr Burda & Ślimaki PL
Wszystkie prawa zastrzeżone, kopiowanie całości, części serwisu, bez zgody redakcji zabronione