Główna | Oferta | Aktualności | Prasa o nas | Kontakt



Ślimaki w kompozycji dwóch kolorów [przepis z konkursu]

Autorzy przepisu: Michał Lelek i Marcin Sołtys z restauracji
Wierzynek z Krakowa

zdobywcy I miejsca w eliminacjach w Zakopanem


Składniki:
bulion warzywny 300 ml
pietruszka 4 pęczki
ślimaki konserwowe 36 szt.
wino białe 0,5 l
cebula czerwona 10 dkg
czosnek 2 dkg
masło 15 dkg
makaron sojowy
pomidory cherry 18 szt.
olej do głębokiego smażenia


Sos śmietanowy:
śmietana 30 % 0,5 l
cebula 10 dkg
czosnek 2 dkg
pietruszka zielona 1 pęczek




Sposób przygotowania:

Pietruszkę blanszujemy w wodzie z cukrem, następnie hartujemy, miksujemy
z bulionem, dodajemy sól, pieprz, ślimaki i dusimy w białym winie z czosnkiem,
cebulą i klarowanym masłem.

Sos biały: śmietanę redukujemy razem ze ślimakami, cebulą, czosnkiem i
pietruszką.





[wróć do przepisów]

Copyright: 2004 Piotr Burda & Ślimaki PL
Wszystkie prawa zastrzeżone, kopiowanie całości, części serwisu, bez zgody redakcji zabronione