Główna | Oferta | Aktualności | Prasa o nas | Kontakt



Ziołowa burgundia z tagliatelle w towarzystwie świeżych warzyw [przepis z konkursu]

Autorami przepisu są: Marek Adamek i Tomasz Krzyżanowski z Hotelu Topaz w Poznaniu.

Wyróżnienie Jury degustacyjnego w Poznaniu

Składniki:

tagliatelle
śmietana
niebieski ser pleśniowy
cytryna
sól
pieprz biały

Sos:
ślimaki
pomidory konserwowe
czosnek
cebula
białe wino
masło
bazylia
oregano
sól
piep rz biały

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente, zahartować. Na rozgrzanej patelni wybić śmietanę z dodatkiem sera. Na sklarowanym maśle zeszklić cebulę z dodatkiem czosnku, dodać zmiksowane pomidory, przyprawić solą, pieprzem, cytryną i białym winem. Makaron podgrzać, a następnie polać sosem śmietanowym. Podsmażyć ślimaki na maśle i ułożyć na sosie pellati.


[wróć do przepisów]

Copyright: 2004 Piotr Burda & Ślimaki PL
Wszystkie prawa zastrzeżone, kopiowanie całości, części serwisu, bez zgody redakcji zabronione